Comunitatea romana si recesiunea in Piemonte

6 07 2009

STATISTICI CUPRINSE IN „IMMIGRAZIONE PIEMONTE.RAPPORTO 2008” realizat de IRES ISTITUTO DI RICERCHE ECONOMICO SOCIALI DEL PIEMONTE

La 1 ianuarie 2008 stranierii rezidenti in Italia erau in numar de 3.432.651 , +16,8% fata de 2007.”Este vorba de cea mai mare crestere inregistrata in istoria imigratiei in Italia,datorata in principal puternicului flux de cetateni romani situat la cota de 283.078 unitati,+82,7%” precizeaza ISTAT.
In Piemonte stranierii rezidenti sunt 310.543 (+23,1%), corespunzand la 7,1% din populatie, procent peste media nationala de 5,8% dar inferior totusi altor regiuni.
Sunt peste 98.000 familiile piemonteze care au un „capofamiglia” stranier in timp ce in peste 145.000 dintre acestea exista cel putin un membru de alte origini.
Cresterea numarului de imigranti a fost sensibila in orasul Torino,provincia cu acelasi nume si,in mai mica masura, in provincia Asti, principala comunitate din teritoriu fiind cea romana cu 102.569 (34%) rezidenti.
Odata cu falimentul Lehman Brothers Bank si izbucnirea crizei economice la nivel mondial in septembrie 2008, oprtunitatile de lucru au scazut brusc, ajungandu-se la un bilant anual de -1,6% in randul strainilor fata de doar -0,4% in randul popilatiei autohtone,aceste date agravandu-se in cursul anului 2009. Scaderea drastica a cifrei de nou angajati s-a reflectat mai ales in randul imigrantilor de sex masculin, fiind penalizati in mod particular cei provenienti din Africa si Romania, in timp ce raman aproximativ la acelasi nivel angajarile in randul celor proveniti de pe continentele American si Asiatic.Chiar daca procentul de angajari din randul romanilor ramane considerabil (60.000 unitati,39%) totusi acesta a scazut cu 3.600 unitati, in contrast cu cresterea de circa 37% a noilor angajati proveniti din Bulgaria.

CATEVA CONSIDERATII PERSONALE…

Din pacate inceputul crizei a coincis cu masivele atacuri mediatice la adresa comunitatii romanesti, fapt ce risca sa inrautateasca ,in ceea ce ne priveste, consecintele recesiunii.Se poate observa cum tirul mediatic datorat evenimentelor reprobabile care au avut ca protagonisti anumiti concetateni ai nostri, dar si ultimele tendinte jurnalistice din peninsula indreptate mai ales impotriva imigrantilor africani au reusit sa diminueze nivelul de incredere a populatiei autohtone fata de imigrantii romani si africani, cu consecinte pe piata muncii.
La aceasta se adauga, din punctul meu de vedere, atingerea unui nivel critic in ceea ce priveste capacitatea de adaptare si integrare a romanilor, acestia fiind tot mai putin dispusi sa-si adapteze felul de a fi la societatea italiana, sfarsind in a crea adevarate bariere care numai benefice nu sunt.
Intre timp procentul de straini inscrisi pe listele de mobilitate creste de la 15% la sfarsitul 2008 la 25% la inceputul anului in curs, statisticile neoficiale vorbind de o rata a somajului de 33% in randul stranierilor.

Poate este cazul sa reflectam putin si sa incercam si noi, la nivel de comunitate, sa adoptam anumite „solutii anticriza”…

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: