Cine seamana vant…

26 08 2009

Incepand cu „legea sigurantei”, aprobata de catre parlamentul italian si deja promulgata, trecand prin diversele propuneri fanteziste cum ar fi diferentierea salariala intre nord si sud pe motivul ca in regiunile de miazazi viata este mai ieftina sau proiectul introducerii studiului dialectului local in scoli, Liga Nord nu pierde nici o ocazie pentru a incita la ura si sciziune, tocmai acum, in anul celebrarii a 150 de ani de unitate a Italiei.
In aparenta este vorba despre nationalism exacerbat indreptat impotriva strainilor insa nu este greu de ghicit ca in mintea inveninata a purtatorilor camasilor verzi, negri, romani, napoletani sau sicilieni constituie acelasi inamic.

Deunazi, un alt atac virulent al unui exponent al Ligii, senatorul Massimo Bittonci, primar al orasului Citadella, indreptat impotriva Nonei Evghenie, romanca recent aleasa consilier la Padova.Motivul care a declansat furia leghistului au fost criticile romancei la adresa unui articol al legii sigurantei (lege facuta in special pentru a contrasta fenomenul imigratiei) care prevede ca nu pot fi incheiate casatorii mixte in cazul in care cetateanul extracomunitar nu poseda un permis de sedere in Italia.
Plecand de la acest fapt, senatorul o acuza pe doamna Evghenie de „instigare la delicventa”, sfarsind prin a ameninta ca prezenta strainilor (chiar daca Nona Evghenie are si cetatenie italiana!) in consiliile locale sau regionale ar duce la transformarea italienilor in slugi, la renuntarea la obiceiurile catolice si la impunerea limbii arabe in scoli…un discurs a carei singura logica este aceea ca delirul xenofob pune in aceeasi oala crestini cu musulmani, sarmale cu kebab, meridionali cu stranieri.

Senatorul Massimo Bitonci - Lega Nord

Profitand de indecizia si stangaciile fostei coalitii de centru-stanga, de climatul economic defavorabil si de nemultumirea populatiei, prin discurs demagogic si in multe cazuri de-a dreptul rasist, Lega Nord a fost principalul castigator la ultimele alegeri legislative din peninsula, actuala coalitie de centru-dreapta fiind suspect de vulnerabila la presiunile lui Bossi si ale acolitilor sai.

Dar exista un proverb, si-n romana si-n italiana, care zice „cine seamana vant, culege furtuna”!

Reclame

Acțiuni

informatie

10 responses

1 09 2009
Giovanni il romeno

,,,,, Devine pur şi simplu o poveste ridicolă în care rrumânca noastră este lăsată singură. ,,,,,

Asta o spun unii !?!?

30 08 2009
Dutu Mihai

Aruncă o privire şi-n arhivă să vezi poziţia PD-ului în ceea ce ne priveşte, aşa, just for fun. Nona merită într-adevăr respect pt faptul că este o rrumâncă care a ajuns în consiliul comunal într-un oraş dintr-o ţară străină. Din păcate meritele ei se cam opresc aici. Ştiu, e oarecum nefiresc să tragem concluzii după un timp relativ scurt de la investirea sa, dar parcă nici n-aş tresări frenetic la orice prostiuară aruncată în presă. Eu, ca rrumân, mă simt jignit de ultimele ei aventuri şi luări de poziţie. Când voi considera că a adus o imagine bună comunităţii mele o voi spune. Până atunci consider că, cel puţin, această poveste cu Lega Nord este artificial creată şi putea fi evitată.
Într-un conflict în care un leghist atacă/replică unui pd-ist, în numele partidului (având întregul sprijin pt asta), consider imperios necesar sprijinul venit din partea partidului rrumâncei noastre. Cum nu e cazul avem un „conflict” Nona vs Lega Nord, ceea ce nu conferă nici conotaţii eroice şi nici nu devine basm. Devine pur şi simplu o poveste ridicolă în care rrumânca noastră este lăsată singură. (Fie vorba între noi, dacă aş conduce PD-ul, nu aş interveni în această dezbatere hilară)

30 08 2009
Giovanni il romeno

Mihai, nu situ ce telejurnale privesti, dar PD s-a opus categoric la acest Pachet de legi ! Dialogul asta „tamp si neconstructiv”, nu este o „tiganie” ci … parte din Programul PD. Ca este „liniste” in PD, nu este de mirare, tinand cont ca nu ar fi decat „o racire de gura”! Nu ca apar PD, dar Nona merita tot respectul.

30 08 2009
Dutu Mihai

Da, poate că legea pare o tâmpenie, dar Nona, ca membră PD, din partea căruia a candidat se putea opune. Când a avut loc dezbaterea privind acest pachet legislativ, nici Nona, nici PD nu au avut nimic de obiectat. Refuz să cred că Nona a căpătat puteri supranaturale peste noapte. Era un membru destul de important în PD, din moment ce i s-a acceptat candidatura. Astea-s pârghiile legale la care mă refer. Ceea ce face Nona acum este doar o mare … ţigănie. Adică un dialog tâmp şi neconstructiv prin care încurajează încălcarea legii. By the way: leagea nu se aplică retroactiv, deci analogia cu situaţia ei e cel puţin nefirească. Şi încă ceva: care este poziţia PD-ului? E o linişte cam suspectă în acest caz … extrem de ridicol.

30 08 2009
Giovanni il romeno

Nona in calitate de consilier comunal „nu poate folosi nici o parghie legala”, chiar daca are sotul de meserie ( o poate face d-l G.Germani care este avocat si ameninta pe toti cu denunturi; …ah uitasem ca este un aliat al lui Bossi !?!?). Realitatea este ca Nona „sta sul c…..o” la multi rrumani si nu numai !
Ca un emigrat ilegal nu se poate casatori, mi se pare O TAMPENIE , ca si adoptarea unei legi similare. Inca o dovada a superioritatii „sistemului Italia” !?

29 08 2009
eugenvilcu

Pe partea cu promovarea sunt perfect de acord cu tine.Si am dubii si in ceea ce priveste faptul ca toti romanii ar cunoaste Colloseumul….poate mai de graba spaghetele!

28 08 2009
Dutu Mihai

Eugen, dacă Nona ar fi folosit pârghii legale nu s-ar fi ajuns aici. Crede-mă, poziţia ei faţă de acest pachet de legi este nu doar tardivă dar şi absurdă şi enervantă chiar. Ai azuit-o vociferând când se dezbăteapachetul de legi? Nu cred. Vaticanul face presiuni în alt sens, nu pt a schimba legile şi/sau încuraja la a le încălca. Cât priveşte ignoranţa lor … hai să o luăm altfel: ce crezi că ştie un român despre Italia? Altceva în afară de Mafia, Pizza şi Colloseum crezi că ştie? Noi avem impresia că suntem miezul din fanta şi că toţi trebuie să ne cunoască. Dar uităm că: 1. nici noi nu cunoaştem cât le pretindem şi 2. e şi vina noastră (mă refer la întregul popor) că nu ne-am promovat mai bine.

28 08 2009
Dutu Mihai

Hai să-ţi spun cum văd treaba. Mult dezbătutul pachet de legi privind siguranţa în Italia prevede că, clandestinitatea este în afara legii. Prin urmare ce susţine ăla din Lega Nord e oarecum normal. Ce susţine Nona E. e o mare prostie şi nu face altceva decât să-i arate incompetenţa. Dacă ar fi vrut şi-ar fi putut ar fi încercat să schimbe acest pachet legislativ. N-a făcut asta dar vine să spună că se comite un abuz când unui clandestin (deci un Gog în afara legii italiene) i se interzice să se căsătorească în Italia. Hai sa judecăm raţional totul şi abia apoi să tragem concluzii. Dacă Nona ar fi căutat pârghii legale care să-i susţină principiile, astăzi, acest schimb de replici dintre ea şi ăla din Lega Nord n-ar avea loc. Nu susţin Lega Nord, chiar îi urăsc, dar nu pot fi de acord cu orice prostie debitată de rrumânaşi ajunşi în funcţii cheie în împrejurări cel puţin … suspecte (şi aici nu mă refer la aleger
ea Nonei şi nici nu fac vreo trimitere specială către ea, vorbesc în general).
În final, oriunde ne-am afla, legile, cât de idioate par, nu avem altă soluţie decât să le respectăm. Altminteri suferim consecinţele. Corect? Eu zic că da.

28 08 2009
eugenvilcu

De acord, insa Nona, ca de altfel orice cetatean italian, are dreptul la opinie…asta pe langa faptul ca respectiva parere a fost exprimata si de catre biserica, fortele politice din opozitie, etc.
Ceea ce m-a iritat a fost faptul ca tampitu’ ala nu s-a multumit sa dea doar replica ci a inceput sa ameninte amestecand romani cu musulmani si cu kebab, FACAND ASTA INTENTIONAT! Ca e totusi senator…sau o fi chiar atat de ignorant???

26 08 2009
danutchidon

interesant !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: