Scrisoare deschisa presedintelui Romaniei

8 12 2009

Domnule Presedinte,

Diaspora romaneasca, intr-o proportie covarsitoare, a hotarat sa va acorde inca o data increderea sa. Votul nostru a fost, de fapt, picatura care a decis inclinarea balantei spre Traian Basescu, implinirile si nerealizarile urmatorilor cinci ani urmand sa atarne nu numai pe umerii dumneavoastra ci, in egala masura, si pe ai nostri.
Avand in vedere toate acestea, imi fac datoria de a va face cunoscute in mod public principalele doleante si propuneri ale romanilor din afara granitelor, nutrind speranta ca dumneavoastra, in calitate de Presedinte al Romaniei, ne veti sprijini in rezolvarea lor.
1.O lege absurda, in vigoare in Romania, face ca trupurile neinsufletite ale romanilor decedati in strainatate, ale caror familii nu au disponibilitatile financiare necesare repatrierii, sa zaca luni in sir in congelatoarele spitalelor din intreaga lume. Dorim ca statul roman sa gaseasca o formula prin care sa sprijine rudele defunctilor in asa fel incat acestia sa poata fi inhumati in patrie.
2.Dorim ca, in parteneriat cu asociatiile romanesti din diaspora, statul roman sa infiinteze, tuteleze si sa finanteze Scoli Romanesti facultative destinate copiilor romani aflati in afara hotarelor, avand ca menire studierea limbii romane, a istoriei nationale si a culturii romane.
3.Va aducem la cunostinta faptul ca, datorita lipsei de personal si fonduri, dar adeseori si proastei gestiuni, serviciile oferite de catre Consulatele Romaniei, in majoritatea cazurilor, lasa de dorit, din acest punct de vedere situindu-se mult sub nivelurile europene. Speram intr-o initiativa de reorganizare a acestora, punandu-se accent pe diversificarea si modernizarea serviciilor oferite in conformitate cu necesitatile noastre, pe scaderea tarifelor consulare (care, in raport cu media europeana, sunt destul de ridicate) si pe recrutarea personalului auxiliar din randurile romanilor domiciliati pe raza de competenta a fiecarei reprezentante diplomatice.
4.Pentru a veni in intampinarea concetatenilor nostri care doresc sa revina in tara, va propunem initierea unei legi care sa stabileasca scutirea pe o perioada de doi ani de taxe si impozite a cetatenilor romani care au fost rezidenti in strainatate si doresc, la intoarcerea acasa, sa-si deschida o afacere, acest lucru fiind valabil si in cazul firmelor mixte cu capital romanesc de minim 50%. De asemenea, dorim o interventie a statului pentru a facilita accesul la credit acestor intreprinzatori.
5.Sponsorisarea, in proportie de 50%, pentru primul an de aparitie, a jurnalelor, programelor TV si radio in limba romana initiate de intreprinzatori romani sau asociatii ale romanilor si care au ca tinta informarea si promovarea comunitatii romanesti.
6.Infiintarea, pe langa Presedentia Romaniei, a unui Birou de Dialog cu Diaspora, avand rolul de a va facilita dialogul cu romanii din lume, membrii acestui Birou urmand a fi delegati de catre comunitatile pe care le reprezinta si fiind independenti din punct de vedere politic.
7.Comunitatile romanesti de peste hotare sunt puternic ancorate in realitatea din tarile respective: ne oferim disponibilitatea de a participa la orice actiune care are ca scop promovarea Romaniei si, din acest punct de vedere, dorim o reala colaborare cu autoritatile care au aceste competente, nu doar la nivel declarativ.
8.Dorim sa cereti viitorului ministru al culturii elaborarea unui proiect care sa vizeze sustinerea necesitatilor culturale ale comunitatilor de romani prin organizarea de concerte, spectacole, expozitii si, nu in ultimul rand, prin infiintarea de biblioteci romanesti.

Domnule Presedinte, acestea sunt doar cateva dintre principalele probleme si propuneri ale diasporei. O interventie a dumneavoastra in favoarea solutionarii lor, prin prerogativele de mediator pe care vi le confera functia, precum si o reactie oficiala imediata la aceasta scrisoare ar putea fi semnalul ca lucrurile au intrat pe un fagas normal, ca romanii nu au gresit reacordandu-va increderea lor, ca sunteti intr-adevar un presedinte al tuturor romanilor.

Cu stima,
Eugen Vilcu
roman din Italia

Reclame

Acțiuni

informatie

27 responses

16 04 2010
buliman angelica

lascia perdere carmellllo sono tute bale

4 02 2010
Costel C.

Test filmulet cu Varianta Cojocaru:

4 02 2010
Costel C.
11 01 2010
Dutu Mihai

Bre, concret ce ai realizat cu scrisoarea? Ok, v-aţi strâns câteva zeci de gigei şi aţi semnat 2 fraze incoerente. Aşa, şi? Care-i faza? Unde baţi? Nu tu ţipai că vrei unire, vrei fapte concrete? Giovanni, amicul tău cu care împărţiţi acelaşi neuron o arde high şi îi scrie ba lui Băsescu, ba lui Geoană. Le scrie la el pe blog, în speranţa că ăia îi vor citi elucubraţiile. Patetici şi trişti, dar vă admir pt modul în care insistaţi să plonjaţi în rahat crezând că aţi descoperit gaura din covrig.

11 01 2010
Eugen Vilcu

X Dutu
Nu-mi vine sa cred: chiar toata lumea ti-a dat „ignore” incat revii la subiecte anterioare…!!!
Pana acum scrisoarea nu a primit raspuns…stiu ca mi-ai recomanda sa-mi torn cenusa-n cap dar tre’ sa te dezamagesc: eu mi-am facut „damblaua” si am spus ceea ce aveam de spus. Si se pare ca nu am facut-o in van, drept dovada asociatiile si persoanele care au aderat la cererile expuse…de fapt, intr-un anumit sens, si tu ai facut acelasi lucru spunand „nu sunt de acord!”. Da’ cu ce esti tu de acord!!!?
Un an nou bun!

10 01 2010
Dutu Mihai

Deci, revoluţionare, ce se mai aude cu scrisoarea? A trecut o lună. Vreun răspuns ceva sau rămâne cum am stabilit? Adică puţin trafic pe blog, impresia că ai devenit gaura din covrig şi că ai făcut cu adevărat ceva. Poate rescrii şi reiei ideea, aşa cum a făcut şi amicul tău dac, Giovanni. Nu de alta dar e păcat să rămână singurul circar. 😀

26 12 2009
24 12 2009
Florin Mateescu

Interesul naţional…… ne obligă să acceptăm că în România nu se fură! Mai bine spus se fură doar de către prostime, “băieţii deştepţi” niciodată nu fură. Ei doar iau ce oricum consideră că le aparţine. Cu cât revendicărilor lor sunt mai mari, cu cât valoarea financiară/ materială/ morală este mai mare cu atât este mai mică probabilitatea ca infracţiunea să cadă sub incidenţa legii sau să fie cumva penalizată de vreo instanţă. Exemplele sunt inutile! România contemporană este un exemplu perfect de hoţie şi jaf!

Interesul naţional ne obligă să acceptăm, printr-o hotărâre fără echivoc a Curţii Constituţionale, că alegerile nu au fost fraudate/ furate/ trucate etc. Hotărârea celor 9 decrepiţi nu face decât să certifice mizeria în care trăim. Nu este adevărat că au votat morţii, nici că au votat minorii, nici că s-au cumpărat voturile, nici că retardaţii au fost duşi cu turma la vot, nici miile de votanţi de la unele secţii, nici CNP-urile aberante, nici votul multiplu, nici procesele verbale false… nimic nu este adevărat! Pentru că în România furtul este discutabil! La fel este şi mita sau trădarea. Ele nu sunt considerate infracţiuni, nici măcar contravenţii, ele doar fac parte din cultura naţională şi trebuiesc respectate, preţuite şi valorificate ca atare.

De ce să-i pedepsim pe cei care votează multiplu? Aberant! După logica celor 9 decrepiţi oricum nu influenţează votul! Prin urmare, noi ne facem că protestăm, noi ne facem că ne pasă, noi ne facem că într-adevăr contăm pentru cineva iar ei se uită suveran la inutilitatea clamărilor noastre.

Interesul naţional ne cere să nu mai polemizăm cu puterea!

Eu vreau guvern PDL, dacă se poate cu Boc prim ministru ar fi perfect.

Vreau ca dintre cei care susţin Guvernul să facă parte şi Oprea, în felul ăsta vom ridica mita la nivel de politică de stat. Ceea ce a făcut Băsescu atunci când a avansat aberant nişte analfabeţi ca Oprea sau Iordănescu nu e mită, este doar recunoaşterea trădării ca valoare morală a unei societăţi în derivă.

Mai vreau şi UDMR la guvernare (împreună cu grupul minorităţilor)! Pentru că, dacă diaspora ne-a obligat să acceptăm alt preşedinte decât am vrut noi, de ce nu ne-ar obliga minorităţile să acceptăm şi un guvern pe care majoritatea nu-l vrea? Până la urmă peste 10% din Parlamente este ocupat de minorităţi iar noi suntem obişnuiţi ca majoritatea să se supună minorităţii (e punctul de vedere prezidenţial).

Mai vreau şi reducerea la tăcere a tuturor celor care vor avea tupeul să se plângă de măsurile cretine şi idioate pe care inevitabila guvernare PDL le va produce. La naiba cu libertatea de exprimare! Dacă doar 5 mil au votat împotriva lui Băsescu înseamnă că restul de 17 mil chiar trăiesc bine! Atunci să facă bine să nu se mai plângă. Orice grevă a profesorilor, medicilor, funcţionarilor, fermierilor, ceferiştilor, metroliştilor, papagalilor, maneliştilor, piţipoancelor şi cocalarilor este lovită de nulitate şi total mincinoasă! Interesul naţional vă cere să recunoaşteţi public adevărul… 17mil trăiesc bine!!!

Interesul naţional ne cere ca după ce i-am mai dat încă un mandat mult iubitului nostru preşedinte, să pregătim terenul pentru încă 2 mandate. Eu propun ca modificarea Constituţiei să se faca printr-un Referendum desfăşurat cu ocazia alegerilor locale din 2012. În felul ăsta va trece fără probleme iar prostimea va vota afirmativ, indiferent de întrebare, într-un procent covârşitor. Mai propun ca Senatul să fie desfiinţat, “unicameralul” nostru să se numească… Marea Adunare Populară şi preşedintele să fie ales de către Parlament (poporul şi aşa nu ştie foarte bine ce vrea)! Nici nu încape echivoc: mult iubitul nostru preşedinte va avea dreptul legal (şi Constituţional, cei 9 decrepiţi se pot pronunţa oricând) să mai solicite 2 mandate!

Interesul naţional ne cere să acceptăm faptul că suntem nişte tâmpiţi!

18 12 2009
eugenvilcu

X Dutu
Mda…

X Elena
La multi ani si multe multumiri!

XMaria
Va urez mult succes…dati-mi si mie de stire daca se „misca” ceva.

18 12 2009
Brânza diasporei rrumâneşti | Alandala

[…] de la Metro­rex şi de inter­netul din Româ­nia. Diasporă rrumână, sari şi la ăsta cu o scri­so­rică penibilă şi ineficientă ca şi în cazul matelotu­lui? Hai că […]

14 12 2009
Dacic Dracon

Stimata doamna subscriu la ideea dumneavoastra cu postul tv. O alta idee ar fi crearea unui post tv on-line.

13 12 2009
maria stefanache

condivid in plin scrisoarea dv. sigur ca trebuie sa facem ceva si noi, romanii din diaspora. nu numai sa scriem sau sa ne criticam, sau sa zicem: nu vei face nimic….nu este chiar asa. Eu sunt optimista si sunt sigura ca vom reusi sa ajutam acest popor umilit, huiduit si neinteles si ne valorificat pentru potentialul sau. Trebuie sa actionam, sa mai venim si aici la bucuresti si sa stam dupa ei..cei care au fost alesi cu ajutorul nostru romanii din afara.
eu sunt la bcucuresti si lupt pentru a optine un post de tv la milano.
este necesar, este urgent sa avem asa ceva in italia. sunt aici de doua luni pentru ca totul este lent si lent dar nu ma las, sunt o luptatoare si ca regizor consider ca asta este si una din misiunile mele, sa iau pozitie, sa actionez dar de persoana. nu ma puteam sa stau in milano si sa scriu, sa sun la telefon, nu am rezolvat nimic cu aceste doua solutii. pina nu am o hirtie la mina de la instituii pentru proiectul tv in italia, nu ma voi lasa…stau aici.
acest proiect este mai demult, din 2007, si proiectul unui insititut cultural este tot din 2007.
sunt 3 ani de cind lucrez numai pentru imaginea romanilor in italia si in lume. dar fac numai lucruri frumoase, nu mai suport lucruri urite si nici sa le mai aud. ar trebui sa ne schimbam si mentalitatea, optimisti sa fim, sa ne sustinem si eventul sa facem la bucuresti o manifestare i piata.
viitorul este de arata prin imagini, video, documentarii dar nu numai cu lucruri urite…ci alea faine, frumoase, despre romanii cu potential, romanii extraordinari, inteligenti, creativi, talentati..astia suntem toti toti romanii.
maria

e

12 12 2009
Sandru Elena

Va felicit pentru initiativa ! Daca initiati o petitie pe http://www.petitieonline.ro/
subscriu ! Am ajuns din,, intamplare,, si nu-mi place sa plec ca si un fur…
Sarbatori fericite ! Si un dar pentru voi !http://goiaexp44.multiply.com/video/item/512/Colindul_celui_fara_de_tara_-Tudor_Gheorghe
Elena

10 12 2009
eugenvilcu

Multumesc pentru sustinere Sergiu!

10 12 2009
zamolxis

Interesant.. A fost scrisoarea trimisa si pe hartie?

10 12 2009
eugenvilcu

Am trimis-o doar prin mail

10 12 2009
Dacic Dracon

Vezi ca eu am postat link-ul grupului in toate grupurile din care fac parte. Fa un album foto ca am facut si o foto.

10 12 2009
M.Marian

@Octavian Bucur

Eu il sustin pe Eugen mai mult decat crezi. Din pacate, nu se face nimica pentru romanii din romania, asa ca, nu cred ca o sa miste cineva de acasa un deget pentru romanii din diaspora(chiar daca am decis si presedintele). PAREREA MEA!!

10 12 2009
Dacic Dracon

Eugen exista un site numit petitie.ro daca nu ma insel. Poti publica acolo scrisoarea ta si eu unul voi adera la ea si voi indemna si pe altii sa adere. Stiu ca de asemenea Zamilxis din Toronto iti urmareste blogul si banuiesc ca si el va publiciza initiativa.

10 12 2009
Dacic Dracon

Catre toti cititorii tai am rugamintea de a da un ochi pe blogul lui Ciutacu. Sa vada ce parere are acel „domn” despre romanii din Basarabia si de votul celor din diaspora. Eu am incercat sa las un comentariu care a fost sters dupa 10 min apoi m-a blocat 🙂 Am „turnat” la Carcotasi si acum…asteptam 🙂

10 12 2009
Dacic Dracon

@ Andi Radiu : nu stiu cat de bucurosi vor fi cei de la Gazeta Romaneasca sa publice asa ceva pt ca din cate am inteles au o alta orientare insa se poate incerca.
@Octavian Bucur : sunt perfect de acord cu tine. Macar a incercat si merita aprecierea si sprijinul nostru.
Eugen numarul meu il ai daca te pot ajuta cu ceva spune-mi!
Evetual aceasta scrisoare ar trebui trimisa direct pe site-ul presedentiei sau al lui Traian Basescu.

9 12 2009
Octavian Bucur

Bine , Eugen ! Te felicit (măcar) pentru faptul că te-ai gândit !

@ M. Marian – Rămâne numai cu scrisoare(a) dacă nu se implică nimeni , dar Eugen măcar a avut curajul să-şi asume un risc , deci îi invit pe pesimişti să facă ceea ce ştiu mai bine , … nimic , dar cu gura închisă !

9 12 2009
Andi Radiu

fa pe facebook ceva…vezi ce va iesi…daca ai timp maine sau poimaine suna-ma (3291299452) si vedem cum facem s-o punem pe gazeta romaneasca…daca folosesti messul, idul meu e andybigball@yahoo.com

9 12 2009
Nu mai cred în miracole | Andi Rădiu

[…] nu cred că există vreun plan sau proiect serios pentru românii de aiurea. Mă bucur când văd asemenea reacţii dar care dacă nu sunt suţinute se vor pierde. Mai ales acum, după aceste alegeri, trebuie unită […]

9 12 2009
M.Marian

O sa ramai cu….. scrisoare.

26 12 2009
sanaxor

Ar trebui ca presedintele sa primeasca mii de asemenea scrisori de la romanii de pretutindeni. Chiar daca scrisoarea lui nu are vreun efect imediat macar el a avut curajul, initiativa si s-a implicat. Cum e vorba aia …”copilului care nu plange nu-i da mamasa mancare”….asa si cu noi, caa vreme nimeni nu se plange, nu face nimic nseamna ca totul e ok………..dar daca din ce in ce mai multi romani i-ar scrie astfel de scrisori presedintelui si nu numai, daca ar lua atitudine atunci probabil ca ar fi nevoiti sa ne bage in seama. Trebuie sa recunoastem ca nu ne implicam, nu luam atitudine (majoritatea) asteptam minuni.
Bravo Eugen!

26 12 2009
sanaxor

scuze pentru greseli!
graba!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: