Un eventual scenariu pentru diaspora

2 06 2010

Am citit de curând aici despre un posibil scenariu pregătit în laboratoarele puterii, cu privire la declanşarea alegerilor anticipate în toamnă. Sincer să fiu, mă întrebasem şi eu, cu câteva zile în urmă, de unde atâta înverşunare în a păstra puterea, mai ales într-un moment dificil cum este acesta, când este evident faptul că, în ciuda declaraţiilor belicoase, însăşi Opoziţia fuge de guvernare ca de dracu’? Drept care găsesc destul de posibilă o atare abordare a problemei din partea PDL…

Ce s-ar întâmpla, în acest caz, în diaspora? Ar merge PDL Italia în continuare pe mâna oamenilor impuşi de Bucureşti, Brânză şi Badea? Ca să fiu sincer, a repropune doi tipi care au dat dovadă de indiferenţă crasă la adresa noastră ar fi curată sinucidere! Primul dintre ei, abonat la contracte grase cu statul, în afara plimbărilor prin juma’ de lume pe banul contribuabilului, n-ar putea bifa la capitolul „realizări” decât un amărât de proiect de lege – şi ăla lovind în interesele românilor de peste hotare. Celălalt, nici măcar atât!
Devine, din acest punct de vedere, extrem de interesantă întrunirea de sâmbătă, la Roma, a BPN a PDL Italia, ocazie în care se vor desfăşura şi alegerile interne. O spun fiindcă PDL este singurul partid românesc ce acţionează în peninsulă (exceptând PIR – Partito Identita Romena – care este însă o formaţiune înregistrată în Italia şi care nu ar trebui să interfereze cu eventualele alegeri româneşti), filialele PSD fiind, practic, inexistente. În teorie, viitorii reprezentanţi ai diasporei în Parlamentul României ar avea o majoră şansă să provină din zona portocalie, de data asta contând însă, cred eu, omul.
Ar avea, oare, PDLiştii „italieni” destule „ouă” pentru a îşi impune proprii candidaţi, în încercarea de a împuşca doi iepuri dintr-un singur foc???

Reclame

Acțiuni

informatie

2 responses

18 11 2010
maria stefanache

as fi bucuroasa ca aceste ginduri sa fie citite de romani. continui sa afirm ca trebuie sa facem fapte, actiuni frumoase si nu numai sa vorbim si sa scriem in fata calculatorului. oi fi eu prea optimista dar credeti ma romanii sunt extraordinari, creativi, umani si sensibili. nu sunt uniti din cauza ca nu cred in politici mediocri care ne reprezinta, nu cred in toate asociatiile iesite ca ciupercile in italia, cu ce scop. Noi romanii din italia cred ca suntem cei mai dificili din toata diaspora romanilor in lume. Singurul lucru care ne uneste este cultura, sigur aia de calitate. Maria

18 11 2010
maria stefanache

ginduri frumoase de la Milano

Ginduri scrise de romani si italieni la evenimentul 7 noiembrie 2010 cineteca Milano.
“ESTE PENTRU PRIMA DATA IN ITALIA CIND POT SA SPUN CA SUNT ORGOLIOS (A) CA SUNT ROMAN , ROMANCA. DUPA CE AM VAZUT FILMUL NOI, ROMANII IN LUME”
“ ASA CEVA SE INTIMPLA ODATA IN VIATA, CUM SA FACEM SA MAI REALIZAM EVENIMENTE ATIT DE ELEVATE cu noi romanii?”
“CULTURA ESTE SINGURUL MIJLOC PRIN CARE PUTEM SA NE FACEM CUNOSCUTI”
“ SPER SA FIE DOAR UN INCEPUT, MULTUMESC PT NUMEROASELE MOMENTE EMOTIONANTE TRAITE , alida m”
“ Ma bucur ca mi am adus si fiul la acest eveniment care prin documentarele vizionate , poate sa inteleaga o particica din istoria noastra, o idee extraordinara asta cu filme documentare, multumesc “
un Italian
“ eu nu cunosc istoria romaniei si mi se pare ciudat ca am trait momente atit de emotionante chiar aproape de plins, multumesc, m.”
“A fost o zi importanta pentru mine care am 16 ani, filmele m au facut sa inteleg lucruri pe care nu mi le as fi imaginat niciodata, va multumesc Alex”
O zi si o seara fantastica cu filme documentare, expozitie de fotografie, sculptura, dezbatere cu regizori, multumesc pentru tot ceea ce am simtit in acesta zi, P. G”
“ O seara excelenta de mare relevanta pentru romani si de mare impact pentru italieni. O descoperire istorica culturala a romaniei mai ales pentru tineri”
Bun prilej pentru a ne etala si crea valorile, C.)
“ un proiect exterm de de ambitios in promovarea imaginii romaniei prin cultura, M. )
o italianca
“ Azi am respirat aer curat, ma simt foarte bine dupa acesta zi superba cu romanii si cultura lor , oameni deosebiti, sigur viitorul este in est, G“
o italianca
“ multumesc pentru testimoniantele culturii romane, complimenti pentru un lucru atit de minutios, V)
o italianca
“ Maria ca intotdeuana atrage lumea buna dupa ea cu determinarea ei, cu profesionalitatea si sufletul ei de fiinta exceptionala, V.M)
“pentru prima data in Italia assist la un lucru cu adevarat stralucitor depsre romani, G”
un Italian
“ acesta este doar un prim preludiu la anii care vor veni”, a fost cu adevarat emotionant”
“ se zice ca aportul comunitatii romanilor este doar in economie.. eu cred ca in viitor o sa fie aportul cultural al romanilor care vor arata adevarata fata a Romaniei, ASTAZI A FOST ASA, V.)

“ totul mi a placut azi: fotografiile frumoase din bucuresti, sculpturile lui giulian dumitriu, filmele, discutiile, as fi vrut sa nu se termine, timpul a trecut foarte repede, multumirile mele merg catre Maria, BRAVOOO, R.”
“ Ceea ce mi doresc este sa repetam des des aceste intilniri, ne fac foarte bine noua romanilor, ne uneste in si prin cultura “
“ a fost un privilegiu sa ma aflu la milano si la acest eveniment, multumesc”
“Eu sunt grecoaica dar nascuta si crescuta la milano, intotdeauna am avut stima pentru romani , pentru tenacitatea lor, munca lor, candoarea lor, sinceritatea lor. Ziua de azi nu a facut decit sa mi confirme pentru a nu stiu cita oara ceea ce eu gindeam si simteam de ani de zile cunoscindu I, va multumesc pentru tot ceea ce mi ati facut cadou astazi, Eva 71 ani”
“ un eveniment care mi a dat oportunitatea sa deschid ochi sa vad si sa cunosc romani frumosi, am petrecut 12 ore de bucurie totala si caldura sufleteasca. Am trait in present, E”
Lettera Patrizia R.
dopo l’evento III edizione “Incontri con Artisti Straordinari dell’ Est”
il cinema documentario, novembre 2010 Cineteca di Milano

Cara Maria, ero presente con Maurizio all’evento del 7 novembre Artisti Straordinari dell’Est e con noi una decina di amici nostri, cari amici che ultimamente vediamo poco e che abbiamo coinvolto anche perchè volevamo cogliere l’occasione per stare un poco insieme.
A dir la verità di prim’acchito non erano molto dell’idea, ma sapendo quanti sforzi hai fatto per questa giornata mi sono sentita di insistere e quindi sono riuscita a farli venire tutti,. Alla fine mi hanno ringraziato per la mia insistenza, non si aspettavano un lavoro di così alto valore.
Cara amica, è stato un evento bellissimo, organizzato in maniera fluida e perfetta, anche l’atmosfera creata era piena di coinvolgimento e condivisione.
Il tuo film documentario ci ha presentato personaggi di alto spessore,
i loro messaggi illuminanti e profondi, messaggi di cui in un’epoca così difficile e confusa ci hanno ispirato ed aiutato ad aprire gli occhi e il cuore. Ne abbiamo parlato a lungo dopo l’evento, una Romania questa veramente ricca e sconosciuta almeno a molti di noi italiani.
Grazie per averci fatto conoscere questi artisti che nessuno di noi conosceva e di cui sicuramente vogliamo tutti saperne di più, ci hanno dato messaggi e spunti su cui riflettere , avrei voluto che fossero presenti anche i figli e nipoti, gli avrebbe fatto molto bene ascoltarli, e so che dietro c’è la bravura dell’intervistatrice ad averli fatti esprimere serenamente, la verità come valore più essenziale.
Complimenti Maria, ti auguro tanto di avere un pò di sostegno dal tuo paese perchè lo meriti in pieno. Grazie a te l’immagine della Romania si riempie di colori e toni vitali, un’energia culturale preziosa per noi tutti e un’insegnamento che ci fa meditare sul subdolo e dilagante
consumismo di cui siamo intrisi fino al midollo.
Ti auguro trovare i mezzi di sostegno e che tu possa lavorare tranquilla e serena sotto l’aspetto economico.
Quello che ti sto scrivendo e’ arrivato anche da tutte le persone con cui ho parlato, loro la pensano come me.
Grazie ancora per questo arricchimento sulla cultura romena.
Patrizia R. , nov. 2010

Cara Maria, grazie per avermi dato la possibilità di capire molto di più del tuo Paese. Come dice Patrizia R. anch’io sono rimasta piacevolmente sorpresa e felice per il gran numero di persone presenti, tutte partecipanti con entusiasmo e coinvolgimento. Spero che tu possa continuare su questo filone, di cui peraltro ero già stata partecipe nel tuo centro produzioni, perché non solo fai un dono alla Romania e all’Italia,ma puoi mettere in luce le tue qualità che davero meriterebbero il dovuto riconoscimento. Costanza”

Cred ca publicul este cel mai bun critic la orice eveniment cultural.
si
Elementul surpriza a fost publicul, sala la ora 20 era plina, tot surpriza au fost cele doua momente de coktail, oferite de Nicoleta Hirsova si un anonim, coktail de inalta tinuta, Nicoleta in persoana a servit publicul cu alti tineri romani voluntari, eleganti cu tavile printre public. Totul a fost organizat si gindit de Olimpia Plesa( opiaevents) din Bucuresti.
Oana Marinescu experta in comunicare ( omavision) a fost cea care s a ocupat de comunicarea si promovarea editiei in Romania.
Surpiza foarte placuta si sculpturile inedite din colana Fashion Age a tinarului sculptor roman Giulian Dumitriu
Supriza mare a fost expozitia de fotografie a milanezei Ursula Fait care traieste de multi ani in Bucuresti si indragostita de oras.
Dezbaterea cu regizorii italieni a avut argumentul: care este importanta filmului documentar in ziua de azi? Prezenti milaneza Maria Mauti filmmaker care semneaza si montajul filmului NOi, romanii in lume, Claudio Buonafede si Gregory Fusaro.
Filmele celor doi regizori consacrati de film documentar, au emotionat publicul din sala care dupa proiectie m au intrebat unde se pot cumpara filmele? Si daca mai reusim sa aducem asa filme cu si despre romani.
Surpriza si multe intrebari de tipul: unde gasesc cartile Ninei Cassian? Doresc sa I citesc opera literara, doresc sa cumpar filmele lui Solomon, Ciulei, dorim sa vedem spectacolele lui Andrei Serban..etc etc
Eu am fost impresionata de public care a stat in sala de la ora 12 prinz pina la ora 12 noapte, deci este posibil, a fost cu adevarat un maraton cultural.
Multi dintre spectatorii din sala nu mai ieseau afara in timpul pauzelor stateau pur si simplu si discutau despre ce au vazut si ascultat, erau foarte atenti cind anuntam ceva la microfon si am simtit o energie foarte buna in sala.
Anul viitor 2011 a 4 a editie intilniri cu artisti extraordinari din est, cu muzica, teatru, film documentar si prezentare de carti scrise de romani, sau despre romani , in limba italiana.
S a vorbit mult despre editii dar niciodata clar, tin sa subliniez ca nu ne am prezentat cu un festival pina acum ci doar eveniment cultural in promovarea imaginii frumoase a Romaniei.
Dorim ca de la anul sa devina un festival permanent in Milano,
Maria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: