Procedura simbolică de destituire a lui Badea

9 06 2010

Nu cred că există o definiţie pură a democraţiei, un tipar care să poată cuprinde absolut toate aspectele caracteristice ei. Democraţia este o stare de fapt, condiţionată de momentul istoric şi de gradul de dezvoltare socială, concretizată, între altele, prin garanţia oferită cetăţeanului în raporturile sale cu statul. Eu aş compara-o cu timpul: amîndouă sunt abstracţii relative care ne influenţează absolut toate coordonatele vieţii, absenţa lor sau neimplicarea noastră în circuit echivalând, metaforic vorbind, cu o moarte.

imagine: www.ziarul21.ro

În România, ca de altfel în majoritatea democraţiilor occidentale, procedura de destituire a unui parlamentar ales (recall) nu este posibilă. În anumite ţări, chestiunea parlamentarilor contestaţi se rezolvă prin autodemitere, respectivul politician dând astfel dovadă de responsabilitate şi simţ civic. Cum nu este şi cazul nostru, m-am gândit la un mic exerciţiu democratic prin avansarea unei petiţii în care se cere iniţierea procedurii de destituire simbolică a senatorului diasporei, Viorel Riceard Badea.
Iată textul:
Domnului Preşedinte al Senatului României, Mircea Geoană

Domnule Preşedinte,

Conştienţi de faptul că legislaţia în vigoare nu permite iniţierea procedurii de demitere a unui parlamentar ales, dorim să vă supunem atenţiei iniţiativa unui grup de români din diaspora de a declanţa acest demers în mod simbolic în cazul domnului senator Viorel Riceard Badea, ales în Colegiul 1 Europa Asia pe listele PDL.
Motivaţiile gestului nostru sunt următoarele:
1.Pe parcursul actualei legislaturi, domnul senator Badea nu a propus şi promovat absolut nici o iniţiativă legislativă în sprijinul comunităţilor de români din afara hotarelor, în ciuda numeroaselor vizite şi întâlniri efectuate şi prin intermediul cărora a fost pus la curent cu doleanţele, nevoile şi aspiraţiile noastre, cheltuielile pentru majoritatea acestor deplasări fiind suportate de la bugetul public.
2.Actualele declaraţii făcute de către senatorul Badea cu ocazia şedinţei Senatului României din 16 februarie 2010, din care cităm:
„De asemenea, vreau să vă spun că este foarte important pentru
comunităţile române din afară ca aceste taxe consulare să se poată
structura cât mai bine. De multe ori, chiar vreau să vă spun că mi se
reproşează de mulţi dintre concetăţenii noştri care trăiesc în afara
României, că ar fi chiar oportună creşterea unor taxe, în condiţiile în
care serviciile consulare sunt de calitate.”

În urma acestor declaraţii şi, inclusiv, al votului favorabil al domniei sale, Senatul a adoptat
Legea 78/2010 pentru modificarea şi completarea Legii 198/2008, intrată în vigoare începând cu 25 mai 2010 şi care are ca efect creşterea cu până la 200% a taxelor pentru servicii consulare.

Considerăm că atitudinea senatorului Viorel Riceard Badea este în flagrantă opoziţie cu interesele celor pe care ar trebui să-i reprezinte, drept care vă solicităm sprijinul pentru ca, într-o viitoare şedinţă a Senatului, să fie inclusă pe ordinea de zi cererea noastră de iniţiere simbolică a procedurii de demitere a sa, acest demers fiind, în opinia noastră, un important exerciţiu de democraţie.
Vă mulţumim,

Consider că demersul meu este perfect îndreptăţit şi în concordanţă cu opinia majorităţii electorilor Colegiului 1 Europa Asia şi, în acelaşi timp, găsesc oportună chiar legiferarea pe viitor a posibilităţii unor astfel de iniţiative care să constituie un „vot de blam” al electoratului vis-a-vis de politician, chiar dacă nu conduc la demitere ad literam.

Petiţia poate fi accesată şi semnată aici

Reclame

Acțiuni

informatie

3 responses

20 06 2010
c.b

nu am ce comentariu sa las. sper ca intr-o zi sa dispara din vocabularul catorva aceste cuv. care nu ne caracterizeaza
consider ca ,critica e buna ,critica te face sa cresti si sa gandesti de zece ori inainte de a lua o hotarare dar sa fie o critica facuta cu bun simt.
o seara buna

14 06 2010
eugenvilcu

Stimată doamnă, după cum aţi citit, demersul meu are valoare simbolică, voind a se constitui într-un avertisment la adresa parlamentarului respectiv.

Vă asigur că citatul este autentic, stenograma şedinţei fiind publică.

Fiind la curent cu faptul că toţi ceilalţi senatori au votat pentru această lege, după umila-mi părere, domnul Badea ar fi putut fi singurul a vota contra (în interesul celor pe care îi reprezintă), legea trecând oricum. Tocmai faptul că nu a făcut-o îmi demonstrează că 1. a fost rău intenţionat sau 2. habar n-are de ce şi de către cine a fost ales senator.

Indiferent dacă aş fi fost pro sau contra alegerii sale în funcţie, cred că este de datoria mea să-l sancţionez în cazul în care constat că acţionează împotriva intereselor noastre…după cum voi fi primul care va semnala comunităţii aspectele pozitive ale activităţii sale, atunci şi dacă ele vor exista.

14 06 2010
Mariana

Domnule Eugen Vilcu,interesant ceea ce scrieti dar mai ales ceea ce cereti.Nu uitati ca un senator sau un deputat nu poate fi demis din functie pe motive nefondate, la cererea unor persoane.
De asemenea citatul pe care l-ati dat ca fiind din cererea senatorului Badea trebuie sa fie adevarat pentru a imputa unei persoane asa ceva.Si chiar daca senatorul Badea a propus asa ceva va intreb ,de ce ceilalti senatori au aprobat propunerea senatorului Badea? Pentru ca nu-i intereseaza pe nici unii dintre senatori de noi,romanii din strainatate,pentru ca suntem buni doar cand trimitem bani in tara.
Senatorul Badea a raspuns la intrebarea:”De ce actuala putere are aceasta atitudine fata de oameni?”Raspuns:”Pentru ca senatorii si deputatii sunt oglinda poporului,voi ne-ati ales”.
Deci domnule Vilcu si dumneavoastra l-ati votat.Ca, pe parcursul mandatului oamenii se mai schimba si in bine si in rau,asta o stim cu totii.Haideti totu-si sa incetam sa tot cerem demisiile unor persoane,sa urlam si sa strigam pe toate blogurile si sit-urile lozici defaimatoare si jignitoare la adresa unor persoane.In primul rand o persoana culta,avand un caracter de respect pentru fiinta umana,o persoana care a mai urmat si o facultate,nu trebuie sa foloseasaca un limbaj de ofensiva si jignitor,ceea ce noi vedem in ultima perioada in TV si in ceea ce citim in ziare ,pe bloguri si sit-uri.
Si eu traiesc tot in Italia.Cine a vrut sa se bage in politica s-a bagat,tot noi am fost cei care am vrut sa facem politica in strainatate si mai ales sa nu uitam ca initiativele de creare de filiale de partide politice in Italia au plecat tot de la politicienii care erau in functie inainte de Badea si Branza.Ei au aruncat momeala,iar prostii au prins-o,crezand intr-o viata mai buna si mai prospera aici in Italia,fagaduielei ale oamenilor politici romani,dar stiti proverbul:”Fiecare cum isi asterne,asa doarme”,si noi trebuie sa ne punem la adapost fara a astepta vreo mana din partea lor,a politicienilor romani,pentru ca nu au facut nimic si nu vor face nimic pentru romanii plecati in strainatate.Numai bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: