Ce nu ne-a adus Moş Crăciun

25 01 2011

(ORA ROMÂNIEI nr.11/14 ianuarie 2010)

Spre deosebire de cei rămaşi în ţară, cu noi, cei împrăştiaţi prin străinătate, Moşul a fost mai darnic. Fiecare a primit un cadou, mai mic sau mai mare, au pocnit dopuri de şampanii fiţoase, purceluşi rotofei s-au rumenit, cuminţi, în cuptor şi, în general, mesele au fost încărcate de bunătăţi – ca la noi, la români. După un an de muncă grea , jalonând printre dificultăţile impuse de criza economică, tot omu’ şi-a permis, la sfârşit de an, câte o mică nebunie… E adevărat, multe dorinţe au rămas neîndeplinite, însă, dacă tragem linie şi adunăm, 2010 nu a fost chiar rău.

Şi din punct de vedere al comunităţii, anul ce tocmai a trecut a fost mulţumitor: am reuşit să ne cunoaştem mai bine gazdele, foarte mulţi dintre noi sunt deja bine integraţi în societate şi s-a mai atenuat, parcă, redicalismul ideilor preconcepute la adresa românilor. Cu câteva excepţii, presa italiană a renunţat treptat la obişnuitele-i campanii de denigrare, semn că suntem pe calea cea bună şi că am fost acceptaţi, totul depinzând de acum înainte, în mare măsură, doar de noi înşine.
Ceea ce încă ne lipseşte şi – sunt convins! – mulţi şi-ar fi dorit, este coeziunea, o boală a noastră mai veche făcând ca românii să fie uniţi doar când ajung pe muchie de cuţit, la războaie, nenorociri sau revoluţii… În rest, tot omu’ se gândeşte la treburile sale, punând comunitatea – mai din ignoranţă, mai din comoditate sau chiar sictir – pe ultimul loc şi refuzând să participe activ la creşterea ei calitativă, de parcă ar fi a altora, nu a noastră!
Din păcate, Moş Crăciun nu ne poate aduce coeziune. Acesta este un lucru la care trebuie să ajungem singuri, conştienţi fiind că o comunitate unită înseamnă forţă mai mare pentru fiecare membru al ei.
Un an nou fericit!

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: