Încă un pas spre normalitate

15 05 2011

(Ora României nr. 17/ 07 mai 2011)


Cineva se plângea că ar fi prea mulţi români candidaţi la viitoarele alegeri municipale, că ar fi fost de dorit unul singur, sprijinit de întreaga comunitate… Mda, trebuie să recunosc faptul că, acum aproape un an, când a fost avansată această idee, m-am numărat printre partizanii ei, această formulă relativ simplistă părând în acel moment ca fiind singura a garanta comunităţii noastre un reprezentant în primărie, o voce care să fie de partea românilor. Dezavantajele ar fi fost că, având în spate doar românii săi şi fiind lipsit de un sprijin politic din partea unuia sau mai multor partide italiene, omul nostru n-ar fi reuşit să facă prea mare lucru şi, nu în ultimul rând, că varianta candidatului unic al comunităţii ar fi fost, după părerea mea, un pic cam prea invazivă.

Abundenţa candidaturilor conaţionalilor noştri nu reprezintă altceva decât un lucru normal, firesc. Ea denotă faptul că românii s-au integrat foarte bine în societatea italiană, atât de bine încât – iată! – doresc să participe activ la viaţa politică, la administrarea localităţilor în care locuiesc, muncesc şi-şi cresc copii. În aceeaşi măsură, faptul că partidele italiene au găsit în interiorul lor resurse pentru a ne oferi candidaţi conaţionali sau că s-au semnat protocoluri de colaborare între partidele româneşti şi cele italiene pentru a fi posibilă prezentarea românilor pe listele italiene reprezintă o notă pozitivă dată comunităţii, o recunoaştere implicită a eforturilor noastre de a depăşi statutul de „stranier”. Însăşi largul spectru politic acoperit de candidaturile românilor, prezenţi pe listele dreptei, ale stângii şi ale centriştilor, reflectă o comunitate matură, în plină dezvoltare, care îşi construieşte, în mod firesc, propriul viitor.

Prin prisma acestor observaţii, prezenţa la urne într-un număr cât mai mare a românilor pentru scrutinul din 15-16 mai nu ar fi altceva decât un alt pas spre normalitate, o confirmare a faptului că marea noastră majoritate şi-a clădit aici, în Italia, vise, speranţe, certitudini…

Reclame

Acțiuni

informatie

2 responses

19 05 2011
eugenvilcu

Marian, nu ştiu de unde ai ajuns tu la concluziile ăstea dar te asigur că realitatea e un pic diversă: Igescu se implică de mult timp în anumite proiecte care vizează comunitatea (da, e adevărat, are un acord cu PSD, însă nu văd un impediment în asta!). Svetlana, la întâlnirea cu electoratul, a prezentat câteva idei clare cu privire la comunitate, lucru pe care mulţi dintre ceilalţi candidaţi nu l-a făcut… Cât despre Marinela, mie mi-a spus clar cu mai bine de o săptămână înainte de alegeri că această candidatură reprezintă doar începutul campaniei electorale pentru viitoarele alegeri.
Ştiu că-i plin de impostori şi oportunişti când e vorba de alegeri, dar dacă îi vom lua pe toţi cu „huo” de la-nceput, tare mi-e că data viitoare vom ajunge la acelaşi rezultat ca şi acum.

17 05 2011
marian

zici? crezi tu ca un pupincurist ca Igescu care ar face sluj la mai marii politicieni romani sa-i dea sansa la os, o zambitoare si stupida Svetlana care are discursuri electorale de genul ,,nu votati cu aia veniti la mine ca va dau eu..”, o anosta Marinela care scoate cate doua cuvinte soptite sperand ca popii si cei de sus o vor ajuta.. crezi tu ca astia ne-ar ajuta pe noi, ar face ei ceva pt. comunitatea romaneasca ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: