Epilog

19 05 2011

Ora României nr.18/ 21 aprilie 2011)

La ora la care veţi citi aceste rânduri, alegerile locale de la Torino se vor fi încheiat cu un singur candidat român care a reuşit să treacă de „bariera” de 100 de voturi. De vină – vor spune unii – este procedura greoaie de înscriere pe liste pentru cetăţenii comunitari, care mai mult descurajază participarea, lucru destul de adevărat însă nu suficient pentru a justifica rezultatele. De vină – spun eu! – este graba cu care aspirantul politician român şi-a făcut calculele, mizând pe faptul că participarea ar fi o condiţie necesară şi suficientă…

Fiind primul scrutin din Italia care se adresează şi cetăţenilor români, faptul că mai puţin de 10% dintre conaţionalii noştri cu drept de vot şi-au manifestat intenţia de a-şi exprima preferinţele electorale nu poate fi comentat, lipsind precedentul. Nu s-ar putea spune cu certitudine că rezidentul român la Torino este dezinteresat de politică, cum nici nu s-ar putea afirma cu mâna pe inimă că absolut toată lumea a fost informată cu privire la acest drept fundamental şi că ar fi fost create condiţii ideale pentru exercitarea sa. Singura certitudine rămâne faptul că majoritatea voturilor românilor nu a fost capitalizată de către cei 6 candidaţi apartenenţi comunităţii noastre, acest lucru demonstrând – pe de o parte – neîncrederea electorului în faţa unei campanii scurte şi bâjbâite pe alocuri şi – din alt punct de vedere – o anumită selectivitate a românului în ceea ce priveşte oferta electorală, lucru ce a condus la preferarea unui candidat italian.
Participarea la aceste alegeri – atât a electorului, cât şi a candidatului român – a constituit un exerciţiu de democraţie şi de integrare de care comunitatea noastră avea neaparată nevoie. Chiar dacă numerele nu ne-au avantajat, putem spera că, pe viitor, situaţia se va întoarce în favoarea noastră, că cei care şi-au încercat puterile acum vor continua pe calea politicii, învăţând din greşeli şi punctând mai mult pe prezenţa în sânul comunităţii.

Felicitări tuturor celor care au avut voinţa de a vota şi celor care au avut curajul de a candida!

Reclame

Acțiuni

informatie

One response

20 05 2011
aic

Dai mai Eugene o lectie mogulului despre cum se scrie un articol impartial.Felicitari ! Spune drept are domnu’, are un alt lider in palarie 🙂 ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: