Nu iese fum, fără foc…

15 11 2011

(ORA ROMÂNIEI nr.31/17 nov.2011)

Au sărit cu toții ca arși, de la mic la mare – imediat, de această dată, și nu cu întârziere precum au făcut-o în cazul emisiunii „On va s’gener” difuzată la începutul lui octombrie pe canalul francez Europe 1! – membrii comunității, reprezentanții asociațiilor și politicienii diasporeni, să înfiereze cu demnă mânie proletară cântecelul cu iz xenofob prezentat de Radio 105 cât și anunțata lansare a CD ului ” Faccio bordello”. Într-adevăr, cu un text miop, de manea ce nu solicită decât jumătate de neuron, noua găselniță muzicală are toate atributele pentru a fi desemnată cu brio drept incitare la ură rasială împotriva românilor.

Stau și mă întreb, totuși, dacă vina acestei apariții aparține integral producătorului și emitentului radiofonic? Este toată această răbufnire de intoleranță doar o mizerie aruncată cu reavoință, o fantasmă a unui frustrat? Sau, cum câteodată se întâmplă, reflectă o atitudine, o stare de spirit? Fiindcă dacă este așa, problema este mult mai gravă și doar protestele sau denunțul în fața legii nu au puterea de a o rezolva! Poate, în acest caz, culpa ar trebui asumată într-o măsură mai largă, atât de către cei ce au promovat blasfemia cât și de către comunitatea românească, aici referindu-mă, pe de o parte, la minoritatea de conaționali care au venit în Italia cu intenții neortodoxe, dar și la politicienii români care și-au făcut obicei din a-și aduce aminte de noi doar din alegeri în alegeri, reușind astfel să inducă o conduită incoerentă, la lumea asociaționismului românesc destul de puțin permeabilă și rareori capabilă să propună și să inițieze proiecte viabile în domeniul educației civice – în ultimă instanță – la noi toți cei care, cu un zâmbet amar în colțul gurii, tolerăm muți mojiciile unora care se comportă într-o țară străină ca pe propria tarla, dându-și frâu manelelor la maxim, scuipând cu dezinvoltură coji de semințe, cerșind sau comițând delicte mai mari sau mai mici. Nu ar fi timpul, oare, ca odată cu justele noastre proteste să abordăm și aspectul responsabilității?
Criza economică actuală ce amenință să îngenuncheze Europa are, din punctul meu de vedere, și o coordonată socială, unul dintre aspectele sale constând în înmulțirea și exacerbarea tendințelor de xenofobie, de intoleranță, dialogul deschis și responsabil fiind singura cale de rezolvare a acestor tensiuni. Din acest punct de vedere, comunitatea noastră din Italia va trebui să găsească forța și determinarea pentru ca, împreună cu gazdele noastre, să depășim aceste vicisitudini și să ne reconfirmăm calitatea de cetățeni europeni.

Reclame

Acțiuni

Information

One response

16 11 2011
abc

-si acolo ca si aici se vorbeste despre a cui e vina si ce ar trebui sa faca si cine ar trebui sa faca;
-evident, invariabil, e vina altcuiva si treaba altcuiva;
-oricum, in videoclip apar numai tigani, nu?
-nu suntem rasisti, nu suntem xenofobi, ci doar indiferenti, cu totii, pentru ca
atata vreme cat ceva nu ne deranjeaza, acel ceva nu ne intereseaza, nu exista…
-sub vechiul regim cetatenii apartinand acestei etnii erau tinuti la respect de organele de politie, si mai exista si pedeapsa cu moartea, care se aplica cu mare usurinta (mai ales pentru infractiuni contra avututlui obstesc), asa ca frica ne apara pe toti…
-acum e democratie, exista libertatea de a alege, majoritatea etnicilor tigani aleg sa nu mearga la scoala, sa nu munceasca, sa nu respecte legile in masura in care pot sa se strecoare, (ei oricum au legile lor, nu?), fac ceea ce se arata si in clip dar in strainatate, ca Romania e saraca si romanii ii cunosc, trimit ce produc acasa, ei si p’aci sa vezi, nene, jeep-uri si mertane si mai nou audiuri si rovere (din alea englezesti cu volan pe dreapta).. si in ele colorati la patru ace, cu toale de firma, cu lovele in buzunar si gagici (blonde si frumoase), vrajite de perspectiva iesirii din foamea de acasa, (mai apoi le poti gasi tot prin UE facand trotuarul, nu c-ar vrea ele, dar nu mai au incotro…)
-cred ca mi-am depasit propriul record la turuiala…

Revenind, vina e a intregii lumi, deci si a noastra, EI nu pot fi educati, nu pot fi integrati, nu vor munci niciodata, pentru ca nu vor, iar strigarea saraciei lor (ca n-au casa, parinti, mancare, haine) face parte dintr-o tactica bine pusa la punct in cadrul comunitatii lor (noi stim cel mai bine ca e asa) si ca totul e doar o mare afacere, un tun de fapt, colectiv, reusit prin insusirea unei identitati nemeritate, aceea de roman, (rrom-roman, nu?), terfelind efectiv acest nume prin toata EU, reusind in cativa ani sa ne desfiinteze ca popor credibil in toata lumea civilizata care a avut contact cu ei.
-In Romania e greu, nu exista locuri de munca (-decat ca vanzator, distribuitor, consilier vanzari, secretara, ospatar, cocator, confectioner, si cate un IT-ist ratacit), s-a desfiintat tot ce se putea desfiinta din unitatile ce produceau ceva, locuri de munca decente mai exista doar la buget si in companiile de stat, si iti vine sa pleci, sa emigrezi, dar nu mai ai unde, datorita lor, nu poti merge in EU nici macar la studii (copii buni, extraordinari), pentru ca acolo sunt asimilati cu EI, cu cei care ne-au desfiintat…

This is it!
(MJ)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: